60-72 AY

5 Yaş Sınıflarımız

60 - 72 Ay


60-72 aylık çocukların bilişsel gelişim özellikleri oldukça çeşitlidir. Çocuklar, insan resmindeki eksik vücut bölümlerini çizebilir ve 10-25 parçalı yapbozları tamamlayabilir. Geometrik şekilleri birleştirerek yeni şekiller oluşturur ve 6-10 nesneyi herhangi bir özelliğine göre gruplandırabilir. Ayrıca 1'den 10’a kadar olan nesne grupları ile rakamlar arasında ilişki kurabilir, bu nesneleri kullanarak toplama ve çıkarma işlemleri yapabilir. Yarım ve bütün nesneleri gösterebilir, 1’den 20’ye kadar rakamları sıralayabilir ve eşleştirme, ilişki kurma, gruplandırma ile sıralama süreçlerini açıklayabilir. Neden-sonuç ilişkileri kurar, kısa bir süre gösterilen resimdeki ayrıntıları hatırlar ve bir olaydan sonra ne olabileceğini tahmin eder. 

Çocuklar nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler, bir dizi içerisindeki nesnelerin birbirlerine göre konumlarını belirtebilir ve miktar bildiren kıyaslama ifadeleri kullanabilir. Haftanın günlerini sırasıyla söyleyebilir, 20’ye kadar ritmik sayabilir ve günün farklı zaman dilimlerinin isimlerini ifade edebilir. Somut nesneleri kullanarak grafik oluşturabilir, nesne grafiğini okuyabilir ve üç nesneden oluşan örüntüler yapabilir.

Dil gelişiminde ise çocuklar, sesler arasındaki farklılık ve benzerlikleri fark eder, verilen sese benzer sesler çıkarır ve sesin tonunu, hızını ve şiddetini ayarlayabilir. Sıralı ve bileşik cümleler kurar, özneye uygun fiiller kullanır ve altı ya da daha fazla sözcükten oluşan cümleler oluşturur. Geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanları kullanabilir, “kim, ne, ne zaman, nerede, neden, nasıl?” gibi soruları sorup yanıtlayabilir. Konuşmalarında “çünkü, daha sonra” gibi bağlaçlar ve işaret ile kişi zamirlerini kullanır. Zaman zarflarını doğru bir şekilde ifade eder ve dilbilgisi kurallarını çoğunlukla doğru uygular. Çocuklar, zıt ve eş anlamlı sözcüklerin yanı sıra eşsesli sözcüklerin anlamlarını da söyleyebilir. Sohbete katılabilir, sohbeti sürdürebilir ve akıcı bir şekilde konuşabilir. Dinlediği bir öyküyü anlatabilir, resim, nesne ya da olaylar arasında ilişki kurarak anlamlı öyküler oluşturabilir ve konuşmalarında mizaha yer verebilir.

Çevresindeki yazılı materyalleri tanır, yazının bir anlamı olduğunu bilir ve okumanın günlük yaşamda önemini kavrar. Yazının yönünü gösterebilir ve kitaptaki resimlere bakarak okuyormuş gibi yapabilir. Ayrıca yetişkinlere duygu ve düşüncelerini anlatabilir.

Sosyal ve duygusal gelişimde, çocuklar evinin adresini ve ebeveyninin telefon numarasını söyleyebilir. Duygularını ifade edebilir, başkalarının duygularını açıklayabilir ve kendini özgün yollarla ifade edebilir. Kurallara uyar, gerektiğinde kuralları başkalarına açıklar ve aldığı sorumlulukları yerine getirir. Kendine güven duyar, yeni ve alışılmamış durumlara uyum sağlar ve yeni tanıştığı bireylerle kolay iletişim kurar. Amaçları doğrultusunda hareket eder, duygularını kontrol eder ve gerektiği durumlarda liderlik yapabilir.

Motor gelişim özelliklerine baktığımızda, çocuklar engelin üzerinden koşarak atlayabilir, ritme uygun olarak sekme hareketi yapabilir ve tek ayakla sıçrayarak 2-3 metre ilerleyebilir. Topu tek elle omuz üstünden atabilir, yerden yuvarlayabilir ve belli bir mesafedeki hedefi vurabilir. Ayrıca topu yerde 5-6 kez sektirebilir, ip atlayabilir ve vücudunun farklı bölümlerini kullanarak dengede durabilir. Tek ayak üzerinde 9-10 saniye durabilir, çeşitli hareketleri müzik ve ritim eşliğinde art arda yapabilir. Yumuşak malzemelerle 2-3 parçalı kompozisyonlar oluşturabilir, kâğıdı çapraz şekilde katlayabilir ve örneğe bakarak daire, üçgen, kare ile dikdörtgen çizebilir. Yatay, dikey, eğri ve eğik çizgiler çizebilir, bu çizgilerden yeni şekiller oluşturabilir ve kalemi doğru şekilde tutabilir. Ayrıca örneğe bakarak 1’den 5’e kadar rakamları yazabilir.

Öz bakım becerileri açısından, çocuklar dişlerini fırçalayabilir, elini yüzünü yıkayıp kurulayabilir ve vücudunu yıkayabilir. Günlük işlerde sorumluluk alır ve yerine getirir. Hava şartlarına uygun giysiler seçebilir, giysilerini kendi başına çıkarıp giyebilir ve düğme ile çıt çıtları çözüp ilikleyebilir. Ayakkabılarını bağlayabilir, yemek araç gereçlerini doğru kullanabilir ve yemek tabaklarını ya da servis tepsisini taşıyabilir. Temizlikle ilgili malzemeleri doğru kullanabilir ve tehlike yaratacak durumlardan kaçınabilir.

5 Yaş Sınıf Derslerimiz


60 - 72 Ay sınıflarımız hakkında
detaylı bilgi almak ister misiniz?

Bilgi almak için aşağıdaki formdan ilgilendiğiniz kampüsümüzü seçip bilgilerinizi doldurmanız yeterli.